Äntligen har det blivit allmän kännedom om hur grisarna har det i sina fabriksfängelser. Något av en uppvakning är det också för en själv, fast jag ätit vegetariskt i tretton år och känt till lantbruksdjurens förhållanden i många, många år. Inget är så talande som bilder. Men bönder dementerar, viftar bort. "Så här är det bara på söndagkvällarna när det inte varit så mycket personal på plats." Den kommentaren vill man ju bara förpassa till de skitiga cementgolv som grisarna går på.
Häromdagen läste jag en artikel i någon kvällstidning där skribenten frågade sig om det nu bara erbjuds billigt kött från plågade djur i affärerna, vad har man då för val egentligen? Då måste man ju köpa det som finns, för det KRAV-märkta grisköttet, som är väldigt sällsynt och som härstammar från grisar som haft en fint liv, är ju så svårt att hitta. Underförstått är att griskött, och kött i allmänhet, bara är något som man måste äta. Det finns ju inget annat val om man inte vill svälta. Ramarna runt tallriken är så snäva för så många människor att de inte kan föreställa sig att man kan äta något annat än en fläskkotlett med kokt potatis, ärtor och brun sås (eller vad man nu äter, har glömt bort vad jag åt förr i tiden) och kanske någon tråkig remsa isbergssallad och en tomatklyfta till.
MEN HALLÅÅ!! Som människa har du alltid ett val att göra när du äter. Speciellt om du bor i ett konsumtionssamhälle som Sverige. En fördel med marknadsekonomi är ju faktiskt att det alltid finns företag som vill tillverka det folk vill köpa. Vill folk äta billigt griskött, finns det billigt griskött. Vill folk äta dyrare griskött, kommer det också att finnas, men det tar tid. Men det går fortare om de som efterfrågar är många. Money talks. Och ibland kan pengarna tala högt och även gynna etiskt bra saker.
Bara för att du är uppvuxen med kött, bara för att det är normen i samhället, bara för att politikerna låtsas som det regnar när köttets negativa baksidor kommer på tal, behöver du inte äta det. Lika lite som du behöver åka till Mallorca för att få en skön semester. Det finns alltid alternativ, men det kräver att du tänker nytt och vågar pröva saker du inte tidigare tänkt på. Du har alltid ett alternativ - det har däremot inte grisen. Grisen kan inte välja vad den ska äta. Grisen kan inte välja att gå ut ur sitt stall. Grisen kan inte välja var den ska bo. Grisen är bara reducerad till kött på fyra ben i dagens moderna djurfabriker. Där kan man snacka om att inte ha något val. Du kan påverka vad du hittar på matbutikernas hyllor och frysar. Det finns ju en anledning till att det inte finns ekologiskt griskött i butikerna. För att ingen har efterfrågat, ingen har brytt sig eller vetat om. Men om Sveriges alla grisätare kräver ekologiskt kommer det att finnas om ett tag, det kan jag garantera! Utnyttja marknadsmekanismerna och konsumentmakten men ha tålamod. Grisar behöver faktiskt tid på sig att bli stora.
Under tiden du väntar på den snällare köttproduktionens uppståndelse kan du pröva med att tänka nytt. Tänk vegetariskt. Köp en vegetarisk kokbok. Hur svårt kan det vara? Det är först när du vågar spränga dina middagsramar som du upptäcker en ny värld, en värld du tidigare kanske bara skakat på huvudet åt. Lär dig vad du kan äta istället för kött. För det finns många alternativ idag. Det finns köttsubstitut. Det finns baljväxter. Och fantastiskt nog kan du också kombinera olika proteinkällor och få i dig precis det du behöver för att klara dagen och även äta gott!
Det är skrämmande att göra något nytt. Men övergången kan göras mjuk och förändringen inte så smärtsam om det görs i flera steg. Minska på köttätandet. Välj kött med omsorg. Ersätt med andra proteinkällor. Lär dig helt nya matlagningsmetoder. Och rätt som det är, har det gått tio-femton år och du kan aldrig mer tänka dig att medverka till systematiserat djurplågeri. Till på köpet minskar du koldioxidutsläppen rejält.
Hur svårt kan det vara???
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar